Zakumi

Ha lezers en voetbalfans,

Ik ben inmiddels vanuit Johannesburg via Rustenburg en Nelspruit in Durban terechtgekomen, waar Nederland Japan heeft verslagen en wij dus door de eerste ronde heengekomen zijn!

Het land is nog mooier dan ik had verwacht. We zijn gisteren dwars door Swaziland gereden en komen veel “game” loslopend over de weg tegen. De natuur is ook op zijn best; zeer vruchtbare grond, bergen, beekjes, prachtige rivieren (met krokodillen inderdaad) en onverharde wegen… prachtig. De mensen dragen allemaal gele tricots van Bafana Bafana, HUN team. Zowel de blanke “boeren” als de zwarte Afrikanen dragen met trots het shirt van hun nationale team en zo verbroedert dit WK niet alleen naties, maar werkt dit ook hier in Zuid-Afrika door.

In Durban komen we Roland Schmetz en Wouter Lindenberg tegen, die het goed voor elkaar hebben: alle lijsten op orde, de aantallen kloppen, de tent is opgeruimd en waar het nodig is helpen ze mee. De cateraar is hier echt happy, net als Match, onze opdrachtgever. Ook het stadion is een van de mooiste; het Mabhida Mozes stadion. Dit stadion is vernoemd naar een oude zulu krijger uit het leger van shaka zulu, ligt aan de rand van Durban en heeft een bovenverbinding door een enorme boog (met lift) die over het stadion heen loopt als symbool van de eenheid van dit van oudsher verscheurde land van diverse culturen en volkeren. Het is ongelofelijk hoe positief iedereen is en hoe ze allemaal blijven lachen, zelfs als ze uren in de rij staan om te mogen jobpen, of als ze als ‘reserve’ zijn uitgevraagd.

De mascotte van dit WK, een luipaard genaamd ZAKUMI, vind je praktisch overal op afgebeeld en vliegt hier en daar als een soort ‘kermis teddybeer’ door het stadion. De fans zijn er gek op en het symbool zou plezier en vreugde moeten brengen. Ik sprak vanmorgen een jobper aan, en vroeg wat Zakumi eigenlijk betekende, een zulu of xhosa woord? Nee, het was heel simpel: ZA voor Zuid-Afrika, KUMI voor het woord 10. ZA 2010… niet alles hier is dus gerelateerd aan de roemrijke geschiedenis van het land.

Ik ben inmiddels klaar met het geluid van de vuvuzela’s (ook hier snakken ze naar een trompet) en heb een prachtige makarapi (zo’n verbouwde plastic helm) beschilderd met het KNVB logo en de Nederlandse leeuw op een rommelmarkt gekocht voor 150 rand (15 euro). Met een beetje geluk zien jullie de trompet en de makarapi nog op TV, tijdens een van de wedstrijden. We gaan ervoor!

Mocht dit niet lukken, check dan onderstaande link voor een portret dat bij Roda is opgenomen. Dan krijg je toch nog mijn vuvuzela te horen! http://www.zuidlimburg.nl/video/portretten/96529179001
/Ondernemer_Charles_van_Goch

Gr, Charly

X
Videos