Dik, vol & dronken!

Een Nederlandstalige blog post dit keer! Van de week kwam ik Jaques Collen (voorzitter Academie voor streekgebonden gastronomie) tegen bij een bezoek aan de Cristal Alken brouwerij. Hij gaf me een leuk boekje van P. Grypdonck over de oorsprong van woorden, feiten en verhalen en de etymologische betekenissen met betrekking tot onze horecabranche. Ik neem jullie (de meeste lezers van mijn blog zijn immers genieters en drinken vaak en graag de veurletste) graag mee!

  • ZAT – Uit t oude testament: ‘zat der dagen’. De 180 jaar oude Izaäk was het leven beu, verwant met het Engelse SAD ( droevig ) of het Latijnse Satur, wat verzadigd betekent. Genoeg hebben dus. Saturn, de oudste Romeinse God, genoemd naar zaaien (en dus verzadigen), werd in de mythologie genoemd bij de drinkgelagen en orgieën van Dionysos. Tijdens deze bacchanalen (zuipfeesten) waren de wellustelingen (halfgoden met hoorns en bokkenpoten) genaamd Satyr altijd in het gevolg van de godheid te vinden. Satyriasis is overigens de mannelijke tegenhanger van nymfomanie, een onverzadigbare geslachtsdrift dus: ook wel bekend als donjuanisme!
  • LADDERZAT – Kent een hersprong in zatlap en laden, iets naar binnen lappen is haastig opdrinken, waarbij leppen (met kleine teugjes drinken) verwijst naar lepel!
  • KATER – Een catarre is een verouderd woord voor neusverkoudheid, echter in het Grieks wil catharsis ‘een zuivering’ zeggen: een inwendige schoonmaak waarbij het bloed gezuiverd wordt.
  • VOOR PAMPUS LIGGEN – Komt van de zandbank in het oude IJsselmeer ten oosten van Amsterdam, waar via een stroomgeul/vaargeul de schepen van de VOC naar het IJ konden varen, waar het hier en daar dicht kon slibben. Ze moesten dus rekening houden met de getijden en soms wel 3 dagen wachten op een tij dat hoog genoeg was om de schepen weg te krijgen: voor pampus liggen dus! De compagnie voorzag dan natuurlijk sterke drank, vrouwen en water en zeep en wanneer de zeelieden dan dronken aan wal kwamen noemden ze hen “een Pampzak” – een bijzonder dik iemand die zich daardoor langzaam beweegt!
  • LAZARUS – Bezopen, beneveld, stomdronken, betoeterd, lam komt van de melaatsen (lijders aan pest, tering, tyfus of kanker) en de bijbelse figuur Lazarus werd door Jesus uit de dood opgewekt om de lepralijders voor te gaan. ‘Ben je belazerd?’ of het ‘zich apelazarus schrikken’ of ‘geen lazer uitvoeren’ vinden daar hun oorsprong.
  • BUIZEN – In het Engels is booze gewoon drank, to booze is dan ook onmatig drinken wat in het Nederlands verbasterd is tot buizen. Buis en buizen gaan terug tot opblazen, zwellen of dik worden… Dat geldt ook voor boos zijn: ‘maak je niet dik’ en ‘maak je niet boos’ komen hier vandaan!
Drunk baby
Zelfs “drunk baby” drinkt er af en toe één teveel!

Iedere 3 maanden wordt er een dergelijk boekje verspreid onder mensen die zich hiervoor inschrijven. Ik ben natuurlijk direct abonnee geworden van dit initiatief en zal jullie nog vaker voorzien van wetenswaardigheden uit ons vakgebied. Waarom  zijn de dingen zoals ze zijn?! Grappig en leerzaam en natuurlijk ook wel eens leuk om erover te schrijven, danwel te nuttigen…alhoewel?!

X
Videos